In de blog ‘Merk van de Maand’ lichten we altijd één van onze bijzondere merken uit. Zo zijn wij eerder ingegaan op de geschiedenis van de merken Canada Goose, Stone Island en C.P Company. Deze maand is het tijd om meer te vertellen over het Italiaanse kledingmerk Paul and Shark, een duurzaam kledingmerk dat is opgericht in 1975. Ondertussen is Paul and Shark een gevestigd merk dat staat voor Italiaanse elegantie en stijl. Maar hoe is het kledingmerk groot geworden? Waar komt de naam vandaan? En nog belangrijker, wat maakt de kleding van Paul en Shark zo duurzaam? Je leest het allemaal in deze nieuwe merk van de maand blog!

Geschiedenis

De geschiedenis van Paul en Shark begint bij een bijzondere kledingfabriek in Italië; de Maglificio Daco. Deze in 1921 ontworpen spinnerij werd op 4 maart 1957 overgenomen door Gian Ludovico Dini. Hij wilde hier een kledingmerk beginnen. Vanaf dit moment was de voormalige fabriek het bedrijfspand en vonden alle werkzaamheden van het kledingmerk plaats binnen de Maglificio Daco. Van het inkopen van de materialen tot de productie van de grondstoffen, alles werd in eigen handen gehouden. Zelfs de ontwikkeling van de verpakkingsmaterialen werd in eigen huis gedaan. Vervolgens werd de kleding wereldwijd verkocht, mede dankzij bijzondere samenwerkingen met Christian Dior en Balenciaga.

Waar komt de naam Paul & Shark vandaan?

Pas toen het kledingmerk al een aantal jaar bezig was met de productie van kleding is de naam van het merk ontstaan. Aan het begin van de jaren zeventig maakte Paolo Dini (de oudste zoon van de oprichter Gian Dini) een reis naar Maine, één van de staten in de Verenigde Staten. Tijdens deze reis stuitte hij op een kleine zeilmakerij waar het zeil van een oude boot uit de 18e eeuw zijn aandacht trok. Het opschrift van dit zeil was namelijk ‘Paul and Shark’. Volgens het merk was dit het lot; Paul and Shark is geboren.

Het jaar na de ontdekking van de merknaam is de Paul & Shark ‘COP918’ sweater ontwikkeld. Deze trui is vervolgens een icoon geworden voor het kledingmerk en stond aan de basis van de wereldwijde populariteit. De kleding van het merk was vanaf dit moment nóg populairder. Dit kwam mede dankzij de herkenbare verpakking. Paul & Shark gebruikt(e) namelijk metalen blikken voor de verpakking van de kledingstukken. Oorspronkelijk werden deze blikken gebruikt aan boord van schepen om andere spullen in te vervoeren.

Duurzaamheid bij Paul & Shark

Al vanaf de start van het merk is Paul and Shark betrokken met het milieu. Paul & Shark maakt namelijk gebruik van duurzame grondstoffen en technologieën waardoor het water-en energieverbruik tijdens de kledingproductie kan worden beperkt. Dit is slechts het begin;

Tegenwoordig ontwikkelt het kledingmerk voor hun ‘Save the Sea’ project ook kledingstukken van gerecycled plastic. Deze collecties zijn gemaakt van speciale plasticvezels die zijn gemaakt van plastic uit de oceaan. Deze materialen zijn zo verwerkt dat de kledingstukken uit de ‘Save the Sea’ collectie waterdicht, winddicht en ook nog eens warm zijn. Ook biedt het gebruik van dit bijzondere materiaal de mogelijkheid om comfortabele en lichtgewicht items te ontwikkelen. Daarnaast heeft Paul en Shark nog vele andere projecten waarbij het merk zich inzet voor de natuur en het milieu. Op deze manier komt Paul & Shark de belofte na om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Kortom, Paul and Shark is een prachtig Italiaans merk met aandacht voor het milieu. Bekijk de nieuwste Paul and Shark collecties nu in onze winkel op de Nieuwendijk 82-90 in Amsterdam of shop de collectie  hier op onze website.