Een broek van Dsquared2, de populaire winterjas met bontkraag van Canada Goose of ‘gewoon’ een petje van Stone Island. Deze items zijn erg populair onder jongeren. Dit is dan ook de reden dat er steeds meer van deze kleding wordt nagemaakt. De handel in nepkleding is tegenwoordig een miljarden business. Op Instagram zien we accounts die nepkleding verkopen van merken als Louis Vuitton, Canada Goose, Balenciaga, Woolrich of Stone Island. Daarnaast wordt deze neppe merkkleding ook gewoon aangeboden op Markplaats, Facebook, Aliexpress of op de zwarte markt. Het dragen en verkopen van nepkleding is niet alleen illegaal maar ook nog eens gevaarlijk. De materialen die gebruikt worden in nepkleding voldoen vaak niet aan de eisen die de overheid stelt. Nog angstaanjagender: voor iemand in extreme kou kan het verschil tussen een echte en neppe Canada Goose jas het verschil zijn tussen leven en dood… De fabrieken die deze kleding maken weten steeds beter hoe zij kleding na moeten maken. De nepkleding wordt dan ook steeds lastiger te onderscheiden van de echte merkkleding. In dit artikel lees jij waar je nep merkkleding aan kan herkennen! 

CERTILOGO

Authentieke producten zijn beter voor ons: voor jullie als consument, voor ons als bedrijf maar ook voor de belastingbetaler en zelfs voor het milieu! Dit is dan ook de reden dat CERTILOGO is opgericht. Deze organisatie zet zich in om ervoor te zorgen dat iedereen de mogelijkheid heeft om authentieke kleding te kopen. De website CERTILOGO.com biedt de mogelijkheid om merkkleding te controleren. Aan de binnenkant van de kledingstukken van merken als Stone Island, Nobis, C.P. Company en Colmar is een speciaal label te vinden: Het CERTILOGO label. Je kan dit label scannen of de code handmatig invullen op de website. Vervolgens kan worden getraceerd of het om een origineel kledingstuk gaat en in welk land het is verkocht. Tegenwoordig hebben sommige nep-kledingstukken ook een soort CERTILOGO aan de binnenkant. Als je deze code invult op de website zie je echter dat het een niet-origineel item is.  Door de code in een kledingstuk te checken kan jij er 100% zeker van zijn dat je wél een authentiek product hebt gekocht!

Hologram

Niet alle grote kledingmerken werken samen met CERTILOGO. Andere bekende kledingmerken pakken dit aan op een andere manier. Zo bevat bijvoorbeeld elk product van Canada Goose sinds 2017 ander soort bewijs van authenticiteit: Canada Goose heeft een ijsbeer in het hologram aan de binnenkant van de jassen verwerkt met elementen die vanaf een bepaalde hoek te zien zijn. Nu zijn sommige fabrikanten van de nepkleding zo ver dat zij dit ook na kunnen maken. Let dus ook goed op de afwerking van de jas. Het merk Moose Knuckles werkt ook met een soort hologram aan de binnenkant. Aan de onderkant van het hologram is een code te vinden. Deze code is te controleren op de website van Moose Knuckles zelf. Deze fabrikant heeft een vergelijkbare werkwijze als CERTILOGO. Als de website niet laat zien dat het om een originele jas gaat is deze dus nep! 

De afwerking

Aangezien merkkleding steeds beter wordt nagemaakt wordt het natuurlijk ook steeds lastiger om zelf te controleren of kleding nep of echt is. Toch kan je als je alleen naar de kleding en afwerking kijkt nepkleding soms al herkennen. Let dan ook goed op de volgende elementen: 

  • Prijs: Allereerst zegt de prijs van een kledingstuk vaak al genoeg. Een Gucci riem die normaal 400 euro kost wordt soms aangeboden voor 75 euro, dit is te mooi om waar te zijn. De riem is nep. Een Canada Goose jas met een winkelprijs van 950 euro zal nooit in de aanbieding zijn of origineel goedkoper worden aangeboden. Canada Goose jassen die voor veel minder worden aangeboden zijn gegarandeerd namaak.

  • Het materiaal: Echte merkkleding wordt over het algemeen gemaakt van de beste materialen. Voel dus zelf ook aan de kleding die je koopt. Zo kan je zelf de kwaliteit van het product controleren.

  • Stiksels en badges: Als je snel kijkt valt het niet op, maar als je goed kijkt kan je nepkleding ook onderscheiden aan de stiksels en badges. Originele merkkleding is (zo goed als) altijd strak afgewerkt. Vaak wordt er niet gelet op de binnenkant van de kledingstukken gelet, de stiksels aan de binnenkant van de kleding verraden vaak wel een hoop. Let hier dus ook goed op!

  • Ritsen en knopen: Zoals eerder beschreven kiezen de grote kledingmerken voor materialen van hoge kwaliteit. Dit geldt ook voor ritsen en knopen. Bij neppe merkkleding zijn de ritsen en knopen vaak van goedkopere materialen, dit zal je ook merken als je hier goed op let.

  • Locatie: Als je er zeker van wil zijn dat je originele kleding koopt is het voor de hand liggend om de kleding te kopen bij een officieel verkooppunt zoals Tip de Bruin. Zo ben jij er zeker van dat je een origineel kledingstuk koopt en draagt!