Wie de blog ‘Merk van de Maand #1’ heeft gelezen wist waarschijnlijk al dat C.P. Company het eerstvolgende merk zou zijn dat aan bod zou komen. In onze eerste blog komt namelijk naar voren dat het populaire merk Stone Island is opgericht door Massimo Osti, voorheen werkzaam bij C.P. Company (klik hier als je deze blog nog niet hebt gelezen). Wij zullen in deze blog dan ook meer te vertellen over het ontstaan en de geschiedenis van het bijzondere merk C.P. Company. Daarnaast kom je ook te weten hoe de welbekende C.P. Company ‘Goggle Jacket’ is ontstaan!

1971: Chester Perry

In 1971 werd het merk ‘Chester Perry Brand’ opgericht door Massimo Osti. Het merk werd vernoemd naar de fabriek waar Bristow (de held uit de strips van Frank Dickens) werkte. Massimo creëerde vanuit zijn verleden als grafisch vormgever direct een onderscheidende communicatiestijl voor zijn bedrijf; het begon met een speelgoedauto die centraal stond in de uitingen, posters met pop-afbeeldingen en andere ‘props’ om cadeau te doen aan winkeleigenaren. Voor het bedrukken van de kledingstukken gebruikte Massimo methodes die op dat moment alleen voor papier werden gebruikt: hij maakte volop gebruik van een kopieerapparaat en een zeefdruk. Op dat moment begon hij ook met experimenteren met de ‘dying’ methode (deze techniek is tegenwoordig ook weer erg populair).

De ontdekking van ‘garment dying’

Het Engelse begrip ‘garment dying’ staat voor het proces van het verven van de kleding dat Massimo Osti en zijn medewerkers in het begin van de jaren zeventig uitprobeerden. Hierbij werd een kledingstuk (meestal van een witte of onbewerkte stof) na het afronden van het kledingproces nogmaals geverfd. Hoewel deze techniek eerder al bestond was Massimo Osti de eerste die deze techniek uitprobeerde bij kledingstukken die waren gemaakt van verschillende materialen. Door deze techniek te gebruiken kreeg de kleding een erg bijzonder uiterlijk. Deze uitstraling was namelijk niet te bereiken zonder deze methode. Daarnaast zorgt deze techniek ook voor het verstevigen van het materiaal.

Chester Perry, een C.P Company

Naarmate het merk populairder werd waren de Engelse kledingmerken Chester Barry en Fred Perry het niet eens met de naam ‘Chester Perry’. Er volgden juridische stappen tegen de ontwerper Massimo Osti voor het ‘gebruiken’ van de voor-en achternaam van de andere merken. Massimo besloot de naam te veranderen in C.P Company (letterlijk C.P. Bedrijf). Het veranderen van de naam was achteraf gezien een positieve ontwikkeling, maar bracht ook verandering voor de creatieve kledingindustrie van moderne Italiaanse mode. Na het veranderen van de naam kreeg de organisatie een ‘serieuzer’ imago en is C.P Company een kledingmerk geworden dat bij uitstek geschikt was voor intellectuelen en kunstenaars. Ondertussen is C.P. Company een merk dat ruim 45 jaar pionier is op het gebied van kenmerkende militaire, werk- en sportkleding. Dit komt voornamelijk door het gebruik van goed onderzochte en geavanceerde Italiaanse stoffen en materialen. 

1988: Het ontstaan van de iconische Goggle Jacket

Geïnspireerd door militaire voorwerpen besloot C.P. Company zich in 1987 ook te verdiepen in antigasproducten. Deze nieuwe inspiratiebron bracht het bedrijf op een idee om de lenzen van de maskers naar de capuchon van hun jassen te ‘verplaatsen’. Op deze manier is de Goggle Jacket ontstaan. Deze bijzondere jassen namen de multifunctionaliteit van de Zwitserse veldjassen (legerjassen met veel zakken) over, waarvan de handige zakken voor verschillende taken geschikt zijn. Tot slot is er bij de eerste jas ook een lens aan de mouw toegevoegd zodat de drager ook naar zijn horloge kan kijken. De eerste versie werd bekend doordat het bedrijf de Mille Miglia (een bekende Italiaanse autorace) sponsorde. Deze race werd door C.P. Company gesponsord omdat deze race overeenkwam met zijn visie: de perfecte jas om te dragen tijdens elk avontuur.

Tegenwoordig is C.P. Company nog steeds een merk dat bekend staat om de functionaliteit en het gebruik van bijzondere materialen. De welbekende ‘Goggle Jacket’ wordt sinds het eerste succes in 1988 ook nog steeds geïntroduceerd. Sterker nog, er is in de nieuwe collectie een jas terug te vinden die is geïnspireerd op de eerste Goggle Jacket van C.P. Company. Ben je benieuwd hoe de nieuwe collectie van C.P. Company eruitziet? Bekijk de gehele collectie hier!

Bron: https://www.cpcompany.com/en-nl/our-story.html